Go to Top

Nobody – Marelle Boersma

NOBODY - THRILLER

Als je niemand meer hebt...

Vivian maakt zich zorgen over een van haar HAVO-leerlingen. De 17-jarige Lynn is afwezig en stil tijdens de lessen en lijkt zich meer en meer terug te trekken. Vivian vermoedt dat het meisje misbruikt wordt, maar Lynn laat niets los. Wanneer ze uiteindelijk achter de gruwelijke waarheid komt, is die erger dan ze ooit had kunnen bedenken …

- Prijs: € 14,95 Nobody thriller
- ebook € 4,99

Verschenen mei 2014

 

 

te bestellen via:  Bekijk bij bol.com  of bij de lokale boekhandel

 

In de media:

Glamour: 'Griezelig, verontrustend, en toch wil je maar doorlezen.'

100 % NL : ‘Beter geschreven en spannender dan de meer bekende boeken in dit genre. Met hartkloppingen het laatste deel gelezen!

Flair: ‘Nobody is een bloedstollend boek. Een nachtmerrie  - gebaseerd op ware feiten - waarvan je alleen maar kunt hopen dat het fictie is. Een aanrader!’

 

 

TEKSTFRAGMENT: tekstfragment NOBODY

RECENSIES

Vrouwenthrillers.nl
4****

"Marelle heeft een prettige schrijfstijl, met korte bondige zinnen. Voor liefhebbers van schrijfsters als Saskia Noort en Simone van der Vlugt is dit boek beslist een must.
Nobody is een goed geschreven boek met een spannende en bizarre ontknoping. Het boek is gebaseerd op werkelijk gebeurde feiten en met normaal verstand is niet begrijpen dat er echt zulke verschrikkelijke dingen gebeuren in Nederland!"

 

recensie NB in HDCHDC Media (Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad, De Gooi- en Eemlander en Noordhollands Dagblad:
4****

"Boersma is er weer volledig in geslaagd je te raken en verontwaardiging op te wekken"

 

Boekverslaafde.Blogspot.nl:
4****

Mijn conclusie na alle boeken, op één na, van Marelle Boersma gelezen te hebben, is dat deze schrijfster enorm gegroeid is als auteur en een geheel eigen kenmerkende schrijfstijl heeft die je er zo tussenuit pikt. Ook al is Nobody weer een geheel ander soort boek, toch is het weer een echte Marelle. Een boek wat je diep raakt. Marelle heeft een beschrijvende schrijfstijl, ze heeft oog voor de omgeving, zo ook in Nobody waarin ze ons meeneemt door het Brabantse Den Bosch, voor mij als Brabantse, die regelmatig in Den Bosch komt herkenbaar. Haar woorden en zinnen zijn pakkend en raken je diep. De beklemming en angsten zijn heel erg voelbaar.

De karakters zijn levensecht neergezet en vooral Lynn maakt een diepe indruk op je. ... Maar ook haar leerkracht Vivian, die voor haar opkomt en haar een veilige thuishaven wil bieden, verdiend veel respect van de lezer. Het verhaal is zo geschreven dat je je helemaal inleeft in het verhaal. ...

Nobody heeft meer indruk op mij gemaakt dan ik vooraf verwacht had. Na het lezen, ook vannacht in bed, blijft het nog lang nazinderen in mijn hoofd, het verhaal moet echt bezinken, ik kan het maar moeilijk loslaten, dat heb ik niet snel bij een boek, het heeft tijd nodig om dit boek te verwerken, deze recensie helpt daar goed bij. Op het einde had ik het kippenvel op mijn armen staan en de tranen in mijn ogen, zo aangrijpend is dit verhaal. Het is echt onvoorstelbaar dat dit écht gebeurd in een land als het onze, in deze hedendaagse wereld. Tot wat voor schokkende dingen een mens in staat is. Hoe kun je als volwassene een kind dit aandoen? Verschrikkelijk! Echt onmenselijk.

Ik hoop dat Marelle op dit moment weer bezig is met haar volgende boek, ik kijk er in ieder geval alweer met smart naar uit.

Op Thrillerlezers Blog:
door: Charles Kuipers
4****

Het verhaal is vanaf de eerste bladzijde uiterst intrigerend, kent een voortdurende onderhuidse spanning en verrassende wendingen. Dat Marelle Boersma een vaardige pen heeft, weten haar lezers al lang. Haar recente boeken als “Moederziel” en “Ik volg je” gaven daar al overduidelijk blijk van. Ook in “Nobody” schildert zij in korte hoofdstukken treffend de karakters van het verhaal. De situatietekeningen en de weergave van de gebeurtenissen zijn zodanig dat de lezer zich steeds ter plaatse waant.

De plot is ronduit beklemmend. Het volgende citaat geeft dat fraai weer:
“Mijn leven is in een draaikolk van ongeloofwaardige gebeurtenissen terechtgekomen. Mijn hele leven lijkt op drijfzand te staan, alles waarin ik geloofde zinkt weg. Mensen zijn tot dingen in staat die onvoorstelbaar zijn. En mijn vertrouwen is zo diep geraakt, dat ik wou dat ik er niet was.”

Het slot van het verhaal is even schokkend als verrassend. Na het laatste woord van de epiloog blijft de lezer met ten minste twee niet onbelangrijke onbeantwoorde vragen achter. Dat zal ook vrijwel zeker de bedoeling van de schrijfster zijn.

“Nobody” is een boeiende eersteklas pageturner én een slaapsteler. Vanwege dat laatste is het aan te bevelen niet des avonds laat te beginnen in het boek. Dat leidt tot een ernstig slaaptekort.

Vijf sterren zijn bij uw recensent voorbehouden aan boeken van nagenoeg buitenaardse kwaliteit. Het scheelde niet veel! “Nobody” verdient vier helder stralende sterren en bevindt zich daarmede in select gezelschap. En terecht!

 

Op Bezeten Boeken
door: Grietje Ruiten

Een zeer sterk geschreven boek van Marelle Boersma over een verborgen onderwerp dat zich in onze samenleving afspeelt. Een duisternis die niemand wil aanschouwen, maar waar je je ogen niet voor kan en mag sluiten.

Voor sommige onderwerpen heb je moed nodig om er over te schrijven. Marelle Boersma heeft de stap genomen en schrijft over een onderwerp waar nog weinig mensen in geloven of wat ze afdoen als ongeloofwaardig. Een netwerk van personen die kinderen ritueel misbruiken. Een beschrijving van een wereld die het daglicht niet kan velen.
Her en der duiken in de media verhalen op van vrouwen die aangeven ritueel misbruikt te zijn, maar weinigen worden geloofd. De verhalen zijn van een strekking dat men geneigd is om te denken: "Dat kan niet waar zijn". Maar als er weinig bewijzen zijn, is het dan niet waar?

Een zeer sterk geschreven boek van Marelle Boersma over een verborgen onderwerp dat zich in onze samenleving afspeelt. Een duisternis die niemand wil aanschouwen, maar waar je je ogen niet voor kan en mag sluiten.

LEZERSREACTIES

Eilinde op bol.com:
5*****

Wat een geweldig spannend en beeldend geschreven boek!
Ik heb het achterelkaar uitgelezen.
Ik weet dat deze rituelen bestaan, maar Marelle Boersma beschrijft het alsof je dit meebeleefd.
Heel dichtbij.
Ik vind het heel moedig dat ze dit onderwerp aangedurfd heeft. Het is vrij onbekend,moeilijk te geloven.
Maar het gebeurt.... En door er bekendheid aan te geven kan deze terreur misschien eindelijk
aangepakt worden. Een erg goed boek

Diny Minkjan:

Dit moet je echt lezen !
Wat een ongelooflijk heftig boek is dit. Heb er geen woorden voor. Dat er zulke mensen bestaan. Te triest voor woorden. Hier moet een eind aan komen.
Marelle Boersma wat heb je dit ongelooflijk mooi verwoord. En te bedenken dat het echt gebeurt. Vreselijk !!

Doranny Kranendonk:

Net je boek "Nobody" gelezen! Niet te geloven dat dit nog steeds voorkomt!
Weer een aanrader voor allemaal!
Mijn complimenten!

Monique Dijkgraaf:
5*****

Over de stijl en opbouw kan ik kort zijn. Zoals ik gewend ben van de boeken van Boersma, is ook dit boek weer een echte “weglezer”. De schrijfster trekt de lezer het verhaal in en laat hem niet meer los tot op de laatste pagina. En in dit geval bleef ze mij zelfs daarna nog even stevig vasthouden…
Vivian is de ik-persoon in het verhaal, maar dit perspectief wordt afgewisseld met hoofdstukken die vanuit Meidam geschreven zijn. Zo leert de lezer langzamerhand de organisatie Elit kennen, terwijl Vivian daar nog volledig onwetend over is. Daarnaast worden sommige hoofdstukken afgesloten met een klein stukje tekst uit oogpunt van een slachtoffer. Juist deze stukjes deden mij huiveren. Wat een wanhoop, pijn en onmacht spreekt er uit die stukjes! Desolaat is een woord dat bij me opkomt.  Totale verlatenheid. Het bezorgde me regelmatig kippenvel en een brok in mijn keel.
De titel vind ik zeer knap gekozen. Eén kort woord, met twee toepassingen in het verhaal. Eigenlijk is de titel de kortste (en misschien wel beste) samenvatting die je van dit boek kunt geven. Een titel die je in het licht van het verhaal de rillingen bezorgt.

Door het hele boek heen voel je de spanning. ...  En toch moest en zou ik het boek in een ruk uit lezen. In de plot komt de spanning tot een climax, met zoals gewoonlijk nog wat onverwachte wendingen.

Is het verhaal geloofwaardig? Ik las her en der in beoordelingen dat dit het grootste punt van kritiek is op dit boek. Ik vind het verhaal echter bizar en ongelooflijk, maar wel geloofwaardig. Je zou willen dat dit fictie was. Helaas zingen er al jaren hardnekkige geruchten rond over precies dat wat in dit boek beschreven is. Inderdaad bizar en ongelooflijk, maar blijkens het verhaal van “de echte Lynn” blijft het helaas niet bij geruchten.

Een verhaal dat je de rillingen over je rug bezorgt.

 

Charlotte Veltman:
5*****

Buiten schijnt de zon, en ik heb het ijskoud. Nobody heb ik zojuist gelezen in een paar uur en ik heb letterlijk maagpijn, hoofdpijn en het zeer koud. Dat het boek op ware ervaringen is gebaseerd maakt het realistischer en de waarheid is nog gruwelijker.

De stijl is geweldig, Nobody wordt vanuit 2 personen verteld, Vivian (ik) en Meidam. Daarnaast is er een verhaallijn en de cursief gedrukte stukken tussen hoofdstukken kunnen van Meidam of Lynn of zelfs van wie dan ook zijn, intrigerend. Marelle Boersma heeft dit eerde gedaan in haar eerder verschenen boeken, maar dat hoort bij haar stijl en zijn onmisbaar voor het verhaal. De stijl is vloeiend en prima leesbaar.

Alle personen die voorkomen zijn echte mensen, met hun ideeën, eigenaardigheden. Niets is storend, passen allemaal bij het verhaal.  De personen zijn menselijk, Vivian is menselijk in haar passie voor school, het verhaal van Mieke is zo waanzinnig en irreëel in de ogen van Viv dat ze eerst haar ogen ervoor afsluit. De waarheid is veel harder dan we verwachten. De zoektocht naar de jongens is werkelijkheid en kwam vorig jaar voor, met andere afloop dan deze. De aanname van het verdwijnen van meisjes en zelfmoord lijkt mij passend, men neemt het niet altijd serieus, er komen veel zelfmoorden voor onder pubers en er wordt ook niet gericht gezocht. Het meisje Lynn is goed neergezet.

Ik raad het boek iedereen aan, omdat het een werkelijkheid beschrijft waar wij geen weet van hebben of liever gezegd de ogen voor sluiten. Het is zo gruwelijk dat je niet verwacht dat het in Nederland ook kan gebeuren of in Europa.

Nobody is een fantastische titel voor dit verhaal. En dit boek zorgt er toch voor dat mijn grenzeloze vertrouwen in mensen een deuk oploopt. Oftewel dat mensen vaak niet zijn wie ze zeggen te zijn, en dingen doen die niet door de beugel kunnen. Ook dat de politie alert moet zijn op ‘zelfmoorden’ of verdwijning van kinderen en jongeren. En dingen serieus moeten nemen ook al lijkt het nog zo fantasierijk.

 

Leesfanaten:
4****

Boersma's schrijfstijl kenmerkt zich door vele en uitgebreide beschrijvingen en vergelijkingen, die enigszins zorgen voor creativitieit, maar die ook regelmatig de vaart wat uit het verhaal halen. Toch zorgt ze er met de juiste spanningsboog wel voor dat je verder wilt blijven lezen. De informatie over Lynn wordt beetje bij beetje vrijgegeven, maar doordat je ook regelmatig kunt meelezen met iemand van de andere partij, heb je al vrij snel in de gaten welke richting het verhaal op gaat. Maar zoals we van Boersma al verwacht hadden, heeft ze op het eind nog een flinke verrassing voor de lezer in petto die alles in een compleet ander daglicht zet. Hiermee worden ook de nodige vragen opgeroepen, waardoor je ook na het lezen nog wel even met 'Nobody' in je hoofd blijft zitten.

 

Patrice van Trigt:

'Nobody" van Marelle Boersma is uit.........heftig, bijzonder, angstaanjagend, kippenvel, ongeloof, verbazing, verdrietig, misselijkmakend en machteloos. Dit moet je lezen, dit is een verhaal wat is gebaseerd op waargebeurde ervaringen......bizar.

Haar recensie op Thrillerlezers blog:
5 *****

Indrukwekkend, adembenemend, indringend, ongelooflijk, verwarrend, wanhopig, frustrerend, angstig, bijzonder en bizar schieten als eerste bij me te binnen. ... Je kunt niet anders dan doorlezen, wegleggen is geen optie. Vanaf het prille begin is de spanning volop aanwezig maar het is niet meteen duidelijk waarom en uit welke richting die spanning komt. Wat er met Lynn aan de hand is kan immers diverse oorzaken hebben. Marelle heeft hier een spanningsboog weten te creëren, gefundeerd op onduidelijkheden die het meisje met zich meebrengt. Het is namelijk ook voor Vivian niet meteen duidelijk wat er speelt. Die gevoelens en frustraties zijn zo knap beschreven! ---

En dan besef ik ineens dat het een thriller betreft en geen autobiografie. Toch kan ik dat laatste niet helemaal van me afschudden. Dit alles maakt namelijk teveel indruk om weg te schrijven als reguliere thriller. Daarmee doe ik het verhaal tekort. Dat komt natuurlijk ook omdat je weet dat het gebaseerd is op de ervaringen van ´Lynn´ en ´Vivian´. In mijn optiek heeft Marelle de ervaringen van de twee vrouwen dusdanig in een spannend verhaal weten te verwerken dat zowel realiteit als fictie elkaar hebben gevonden en elkaar in een innige omhelzing hebben gevonden om niet meer los te laten.
Voor het lef van álle betrokken dames om dit bijzonder verhaal naar buiten te brengen niks anders dan oprechte bewondering. Dat het onze ogen, oren en harten open houdt!
Patrice

 

Riejanne Zwiers:

Vanochtend Nobody van Marelle Boersma in 1 ruk uitgelezen! Het verhaal snijdt diep in je ziel! Wat ontzettend knap om dit verhaal op deze manier neer te zetten en wat een groot respect voor Lynn! Nu alles even laten bezinken.......

 

14 Responses to "Nobody – Marelle Boersma"

 • Aty Janzen
  April 2, 2014 - 8:17 pm Reply

  En nu moet ik nog wachten tot het boek verschijnt ….

 • Mennie
  April 21, 2014 - 7:31 pm Reply

  Kan niet wachten tot je nieuwe boek weer uit is.. Kan ik mooi lezen tijdens mijn herstel van een operatie…

 • die komt zeker in mijn huis
  April 21, 2014 - 7:58 pm Reply

  yessssssss die staat genoteerd

 • Bas
  May 3, 2014 - 5:34 pm Reply

  Wat begint als een boek dat heerlijk weg leest eindigt in een climax die misschien aanvoelt als onvoorstelbaar maar de vraag die zich opwerpt is het daarom minder waar? Sommige dingen kunnen je het gevoel geven dat het zo vreemd en raar is dat het wel verzonnen moet zijn. Gaandeweg wordt je helemaal het verhaal ingezogen en is het bijna onmogelijk om het boek weg te leggen. Je rationele ik zegt steeds hoe kan dit in godsnaam gebeuren zijn er werkelijk mensen die zo slecht zijn? Zit er zo iets ontzettend engs geworteld in onze maatschappij? Je moet er niet aan denken dat dit daadwerkelijk met kinderen gebeurt en toch is dit boek gebaseerd op het verhaal van iemand die het lef gehad heeft ermee naar buiten te komen. Iets wat er voor zorgt dat ze misschien zelf wel gevaar loopt. Aan de andere kant als het niet verteld wordt gebeurt het opnieuw en opnieuw… Dit boek kroop onder mijn huid, liet me niet meer los en aan het eind bleef ik met gemengde gevoelens achter. Het verhaal is nog niet af en ik denk ook zeker dat er een vervolg moet komen. Mensen die zich met dit soort praktijken bezighouden moeten worden gestraft! Ooit is mij verteld hoe mooier het pak, hoe groter de zak en na het lezen van deze thriller blijkt dit een waarheid als een koe te zijn. Persoonlijk vind ik dit boek misschien wel de beste van Marelle Boersma tot nu toe. Haar toegankelijke schrijfstijl maakt het dat hoe zwaar het onderwerp ook is het boek heerlijk weg leest. En voor de sceptische lezers onder ons; Als er weinig bewijzen zijn is het dan niet waar??

 • Sonja T
  May 5, 2014 - 12:25 pm Reply

  Daar ik wist dat dit een verhaal zou zijn wat waargebeurd zou zijn, wilde ik dit boek lezen. Ik heb hem dan ook direct gekocht en heb er geen spijt van.
  Een verhaal met veel ongeloof. Is dit werkelijk mogelijk in deze maatschappij? Hoe zit het met het vertrouwen in de mensheid? Hoe gaat men met kinderen om?
  Het boek lees je in een vaart, je wordt meegezogen in het verhaal. Sommige stukken wil je overslaan, zo gruwelijk en toch ga je het verder lezen. Het boek was moeilijk weg te leggen.
  Ik hoop oprecht, dat er wat aan deze gruwelijke praktijken gedaan gaat worden en heb respect dat dit meisje hulp heeft gezocht en ze iemand heeft getroffen die daadwerkelijk luisterde en er wat aan gedaan heeft, met gevaar voor eigen leven …..

 • Mennie
  May 11, 2014 - 2:06 pm Reply

  Ik heb Nobody van Marelle gelezen. Zelf kijk ik nergens meer van op wat er allemaal in de maatschappij gebeurt. Toch schrok ik hiervan. Wie doet dit nu.? Het is heel aangrijpend, spannend. Ik kan alleen maar zeggen lees dit boek en oordeel zelf.

 • Titia
  May 19, 2014 - 7:54 pm Reply

  Het is een boek dat ik in een ruk heb uitgelezen. Wat een boek!!!
  Het was heel heftig en emotioneel, schitterend beschreven. Wat kinderen aangedaan worden, niet te geloven!!!

 • Anneke Roest
  May 20, 2014 - 9:47 am Reply

  Ik heb net Nobody gelezen. Wat een verhaal. Zo nu en dan moest ik het echt wegleggen omdat ik niet verder kon bevatten wat die kinderen moesten doormaken. Heel goed dat je daar een boek over geschreven hebt, Marelle. Ik hoop dat het bijdraagt in het gevecht tegen de sekscriminaliteit.

 • Aty Janzen
  May 27, 2014 - 10:47 am Reply

  Nobody maar ook ‘No body’.
  Er is geen overtreffende trap van misbruik, maar Marelle Boersma beschrijft wel een heel erg beklemmende vorm.
  Wat een vreselijk verhaal. Ik las ergens ‘ongeloofwaardig’, helaas ben ik er van overtuigd dat het echt waar is. Niet alleen omdat ik tijdens mijn (gewonnen) lunch met Marelle Boersma heb ervaren hoe het haar nog steeds aangrijpt, maar ook omdat mensen onmenselijker kunnen zijn dan (blijkbaar bijna) niemand op de wereld kan bedenken. Ik in ieder geval niet. Bij de beesten af? Nee het zijn beesten die uitsluitend gaan voor eigen gerief in de meest beestachtig vorm. Onbestaanbaar!
  Het verhaal gaat over een soort misbruik waar ik nog niet eerder over had gehoord, maar na Dutroux, vaders die kinderen in holen, of zelfs complete woningen, onder de grond verbergen en jarenlang misbruiken en zo kinderen verwekken die tegelijkertijd hun kleinkinderen zijn ….
  Na het lezen van Nobody las ik over een vader die zijn kinderen dwong ontuchtige handelingen met hun moeder te verrichten… kan het nog gekker? Ja: Lees Nobody!
  Aty Janzen

 • Hilde
  June 6, 2014 - 3:50 pm Reply

  Beste Marelle,

  Ik heb al je boeken in 1 keer uitgelezen en was erg blij met het feit dat je eindelijk (…) een nieuwe titel uitbracht. Maar wat een heftig verhaal! Ik heb zelden een boek gelezen dat me zo aangreep dat ik het af en toe even weg moest leggen om bij te komen. Wat een aangrijpend verhaal en wat fantastisch mooi geschreven!!!!!

 • Moon
  August 27, 2014 - 9:08 am Reply

  Nobody uitgelezen
  wat een mooi boek heerlijk geschreven en je moet er eigenlijk niet over na denken dat het waargebeurd is
  Wat een aanwinst een schrijfster die ook de mensen even weer met beide benen op de grond zet .
  Ik heb er van genoten maar hoop dat ik nooit dit mee hoef te maken

  Ga zo door

 • Wilma veltien
  October 22, 2014 - 5:03 pm Reply

  Het boek is heel mooi en spannend van begin tot het eind.
  Ik ga nog meer boeken van jou lezen
  Het is zeer de moeite waard

 • Anneke Roest
  November 6, 2014 - 12:49 pm Reply

  Ik zit met smart te wachten op boek nr. 10. Ik hoop dat het weer net zo spannend wordt als de andere 9.
  Goed dat je in ‘Ik volg je’ de misstanden in het wereldje met de loverboys aan het licht brengt.

 • Trudy Heijtink-Bos
  May 1, 2015 - 9:55 am Reply

  Wat was “NOBODY” spannend, luguber,onbegrijpelijk en onwerkelijk.
  Af en toe moest ik het boek weg leggen om mij even te ontspannen.
  Je snap niet hoe mannen en vrouwen zo iets kunnen doen,gestoord hoor.
  Het is beter om iemand te geloven.
  Als straf is levenslang nog te kort.

Leave a Reply