Go to Top

Kruimels zijn ook brood

Kruimels zijn ook brood - autobiografische roman

 

In de zomer van 2016 wordt de vader van auteur Marelle Boersma negentig jaar. Een jaar ervoor heeft ze met haar partner een huis gekocht in Portugal. Deze twee zaken geven Marelle een inkijkje in de toekomst. Het vanzelfsprekende van het onderlinge contact met haar ouders is weg. Even langsgaan, elkaar even zien; het is er niet meer. Haar vader staat op de grens van zijn leven.
Ze wil graag met haar vader praten, niet over de waan van de dag, maar verder terug. Naar zijn jeugd, naar zijn ervaringen, naar zijn ouders. Naar de kern van het leven.

Als geboren en getogen Arnhemse kiezen ze als locatie voor Arnhem, de plek waar zij het grootste deel van hun gemeenschappelijke leven hebben doorgebracht. Al wandelend volgen vader en dochter de Sint Jansbeek door het stadpark Sonsbeek en het centrum van Arnhem tot aan de Rijn.

Tijdens hun gesprek leren ze elkaar steeds beter kennen; ze krijgen meer begrip voor de soms ingrijpende keuzes die ze beiden hebben gemaakt. De rol van de vader in het leven van een kind is een rode draad in het verhaal, waarin de tijdsgeest een extra personage is geworden. In het openhartige gesprek komen zaken naar boven waar nooit eerder over gepraat is...

 

Als er al een motto voor het boek te geven is, dan is het dit: praat met je ouders voor het te laat is.
Een gesprek tussen vader en dochter. Tussen moeder en zoon. Tussen ouder en kind. Een gesprek dat niet alleen gaat over hun leven van dit moment, maar dat gaat over wezenlijke zaken, over ervaringen van vroeger. Wat heeft je gemaakt tot wie je nu bent? Waar komt het vandaan? Zijn dat de genen? Of wordt het leven op een andere manier doorgegeven van ouder op kind?

Neem er de tijd voor en maak zaken bespreekbaar, ook als dat heftige emoties oproept. Het kan je waanzinnig veel opleveren.

 

AUTOBIOGRAFISCHE ROMAN

Cover Kruimels zijn ook brood kl

KRUIMELS ZIJN OOK BROOD

Wat zou jij nog aan je ouders willen vragen?

Marelle Boersma
Joop Boersma

verschijnt: 21 juni 2017
bij Uitgeverij De Droomvallei
je kunt hem hier bestellen

Bekijken bij BOL.COM

paperback  € 14,95
ebook: € 7,95

 

Flaptekst:
Bijna een eeuw leven vat je niet in één gesprek samen. Toch is dat precies wat Marelle wil: met haar negentigjarige vader praten over wezenlijke zaken, over ervaringen van vroeger. Tijdens een wandeling door Arnhem komen ze tot de kern van het leven. Wat heeft je gemaakt tot wie je nu bent? Zijn dat de genen? Of wordt het leven op een andere manier doorgegeven van ouder op kind?

Eerst komen er wat aarzelende ontboezemingen, over de armoede in Joops jeugd, het onderduiken in de oorlog. Daarna delen ze diepe emoties met elkaar die ze altijd voor elkaar verborgen hebben gehouden...

Lees vast een TEKSTFRAGMENT 

Hanneke Tinor-Centi (HT-C-communicatie) schreef: "‘Kruimels zijn ook brood’ is een treffend, rakend en schurend boek."

ZIN Magazine schreef: 'Wat een liefdevol en moedig project hebben Marelle en haar vader volbracht.'

 

Recensies en reacties:

Sandra van De Boekenwereld: 5*****
"Als kind kijk je op tegen je vader, maar ben je je niet zozeer bewust van dieper liggende zaken. Hoe meer haar vader vertelt over zijn jeugd en hoe hij deze tijd ervaren heeft, hoe beter Marelle begrijpt waarom haar vader is wie hij is.
Kruimels zijn ook brood
 zet mij aan het denken. Ook ik heb niet echt diepgaande gesprekken gehad met mijn vader. Op één of andere manier kwam dat er niet van. Misschien is dit boek de aanzet daartoe."

Mieke Wijnants: 5*****
"Het boek leest als een trein en heeft korte hoofdstukken. Is toegankelijk, vlot, ontroerend en met humor geschreven. De warmte en respect waarmee dit verhaal is verwoord straalt ervan af. Had tijdens het lezen het gevoel alsof ik naast Marelle en Joop liep zo dichtbij kwamen zij en beroerde hun woorden mijn emoties."

Passie voor boeken: 5*****
"Toen ik dit verhaal aan het lezen was moest ik regelmatig aan mijn ouders denken. En ik ken het gevoel dat je nog zoveel wilt zeggen, zoveel wilt vragen.
Onderhoudend en gemoedelijk maar ook emotioneel en ontroerend, een verhaal geschreven met veel gevoel. Beiden leggen in Kruimels zijn ook brood hun ziel bloot en delen hun gevoelens en emoties met volledig vreemden. Iedereen mag hun verhaal lezen en dit alles wordt dan ook nog op prachtige wijze onder woorden gebracht in deze subliem uitgewerkte autobiografische roman."

Kim van Boekenbeschrijfster:
"Het is bijzonder om zo’n open en eerlijk boek te lezen van een auteur die je tot dan toe alleen maar als thrillerschrijfster kent.
‘Kruimels zijn ook brood’ leest heerlijk. De afwisseling tussen heden en verleden is prima gedoseerd en nodigt uit om lekker verder te blijven lezen. Sommige fragmenten geven je kippenvel op je armen, bijvoorbeeld de terugblik naar de Tweede Wereldoorlog en het overlijden van de jongste dochter / de zus.

Diane's boekenhoekje schrijft:

"De vader van Marelle is tijdens deze wandeling 90 jaar oud en hij kan dus heel veel vertellen over vroeger. En dat doet hij ook. Hij schuwt daarbij zijn gevoelens niet waardoor het een heel intiem en mooi compleet verhaal wordt.
Je leest een stuk geschiedenis van Nederland, de moeilijke crisisjaren voor de oorlog, de oorlogsjaren maar ook de periode daarna als hij zijn studiekeuze moet maken, trouwt en kinderen krijgt. Daar haakt Marelle heel mooi op de verhalen in, over opgroeien in het gezin, de scheiding van haar ouders en hoe ze zelf wilde blijven werken en ontwikkelen als getrouwde vrouw en moeder.
Door de verhalen heen lees je hoe Nederland verandert en hoe ze zich daaraan aanpassen.
Marelle en haar vader hebben veel warmte en respect voor elkaar, ze laten elkaar in hun waarde en dat siert hen."
Wendy van Onlybyme schrijft:
"Je wordt zo in het verhaal gezogen dat het boek bijna niet weg te leggen is. Als lezer wil je weten hoe zij over iets denken en mee filosoferen met hun gedachtes."

Nicoline schreef: "ik lees elke dag een klein stukje, bang om het te snel uit te hebben. Ieder woord, iedere zin wil ik als een spons opnemen, omdat je alle gedachten zo mooi verwoord. Alles komt als een spiegeltje voorbij"

Antoinette schreef: "Het is knap wanneer je als schrijver bewerkstelligt dat je je als lezer geen stiekeme indringer voelt op de momenten dat je woorden leest die diepe privé gevoelens vertalen. Het is knap als die woorden juist inspiratie bieden waardoor ogen langs de bladzijden vliegen en gedachten terug gaan naar eigen herinneringen. Het leven is mooi, zelfs al is het soms zwart, maar zelfs zwart kan blinken wanneer je het oppoetst."

Ankie schreef: "Een prachtig en zeer intrigerend verhaal. Zo prachtig mooi neergeschreven. Ik werd helemaal meegesleept in hun familieverhalen en heb net met tranen in mijn ogen het boek dichtgeslagen."

 

 

 

Leave a Reply