Go to Top

Ik volg je – Marelle Boersma

IK VOLG JE - PSYCHOLOGISCHE THRILLER

Hij volgt je, overal...
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een slachtoffer van stalking

Stel je voor: je woont samen met je vijfjarige dochter in een klein dorp waar je weinig vrienden hebt. Je bent eenzaam, dus als een aardige collega je thuis uitnodigt, neem je het aanbod graag aan. Maar wat als deze collega je niet meer met rust laat? Hij volgt je, overal...
Het overkomt Pien. Een op het oog onschuldig etentje met haar collega Theo mondt uit in een serie huiveringwekkende gebeurtenissen, waarbij Pien haar leven niet meer zeker is.

- Prijs: € 14,95psychologische thriller Ik volg je
- ebook € 4,99

Verschenen 2 dec 2013

 

 In de media:

30 november: VROUW Magazine - interview met May over stalking
3 december: interview programma 'Lisette pakt uit' van Lisette Prager
4 december: interview in De Stad Wageningen (link volgt)
4 december: in Flair 50
5 december: In de Gelderlander
14 december: 2 uur live in de Paul Zornig show; 20-22 uur
december: in de Allerhande/Handig
december: besproken in de Limburger
18 december: 'Ik volg je' besproken in HDC Media
24 december: Moederziel in top 5 thrillers 2013 in HDC Media
2 januari: stalkingverhaal in Mijn Geheim
januari: 'Ik volg je' wordt besproken in Kek Mama, nr 1
januari: 'Ik volg je' besproken in Fabulous Mama
februari 2014: in Margriet nr 8

 Quotes:

Eva Krap, Bangersisters:Een ijzingwekkende thriller over hoe een stalker de regie over je leven compleet over kan nemen. Tel daar de meeslepende en beeldende schrijfstijl van Marelle bij op en je beseft dat je een verhaal van groot formaat te pakken hebt.”

HDC Media 5 sterren: "Razendknap als een schrijver zo weet binnen te komen."

De Scriptor: "In dit boek krijg je het op elke bladzijde benauwd."

 

TEKSTFRAGMENTTekstfragment Ik volg_je

RECENSIES

Crimezone: 4 sterren
( 3 januari)

Ik volg je is vlot en met veel vaart geschreven. Enerzijds wordt Pien gevolgd, geschreven in de ik-vorm en daarnaast wordt het verhaal van haar jeugdvriend René verteld, in de derde persoon. Dit verschil in vertelperspectief laat duidelijk zien hoe anders de gebeurtenissen eruitzien voor de mensen om Pien heen. Wanneer de spanning begint op te lopen is er voor de lezer geen ontkomen meer aan, de trein dendert door en het is te laat om er nog af te springen.
...
Ondanks het feit dat de geloofwaardigheid af en toe discutabel is, is Ik volg je een zenuwslopende psychologische thriller die zo’n gevoel van beklemming oproept dat je het als lezer in je buik kunt voelen. Met dit boek is Marelle Boersma weer geslaagd in haar opzet; na het lezen van Ik volg je zal geen mens meer te gemakkelijk denken over het fenomeen stalking.

 

Vrouwenthrillers: 4 sterren
(4 januari)

Met in het achterhoofd dat dit verhaal gebaseerd is op ware feiten maakt dat het verhaal extra bij je binnen komt. Het verhaal zit goed in elkaar en leest vlot. Als je hierin begint maak dan maar genoeg tijd vrij, het boek leg je pas weg wanneer het uit is.

 

HDC Media: 5 sterren
(18 dec 2013: Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad, De Gooi- en Eemlander en Noordhollands Dagblad)

"Woede, angst en machteloosheid strijden om voorrang bij Pien én bij de lezer. Met stijgende verontwaardiging vraag je je af hoe jezelf zou handelen. Hem te lijf gaan en die triomfantelijke grijns van zijn kop meppen? Verrot schelden? Een flinke gehaktmolen kopen of gewoon negeren? Razendknap als een schrijver zo weet binnen te komen".

NataschaLeestdoor (16 dec 2013):

Ik volg je is een beklemmende, bloedstollend spannende thriller met een akelig, naar verhaal. ...
Het is knap van Marelle Boersma dat zij zich keer op keer zo goed in de materie weet te verdiepen dat er een levensecht en realistisch verhaal ontstaat. Bovendien kan zij nog iets anders: dankzij haar vlotte pen veranderen de op zichzelf al spannende verhalen in razendsnelle pageturners. ...
Ik volg je is geen feel good maar feel strong thriller.

4 sterren op Watleesjij.nu
(Charles Kuijpers, 5 dec 2013) 

Dat Marelle Boersma een goede schrijfster is wisten we al van haar eerdere boeken, wat mij betreft in het bijzonder van “Moederziel”. Haar taalgebruik is sterk en de opbouw in korte hoofdstukken maakt het lezen tot een genot. Op knappe wijze schept Marelle in het boek een voortdurend uiterst beklemmende sfeer. De lezer ontwikkelt in hoog tempo een afkeer van de stalker en een voorliefde voor anderen. Maar ten dele blijkt het uiteindelijk anders te liggen dan je lange tijd dacht.

Marelle Boersma heeft met “Ik volg je” een prachtig boek afgeleverd dat warm aanbevolen is voor eenieder die van thrillers houdt. Een rasechte pageturner in de goede zin des woords ! Ik kon het boek niet meer wegleggen.

4 sterren van De Scriptor
(2 december 2013)

'Je vrijwel meteen bij het nekvel grijpen, lijkt een handelsmerk te zijn van Marelle Boersma. Ook in Ik volg je beland je heel snel in een scène (ik heb het hier niet over de proloog) die menig ander auteur voor het eind bewaart. 'Gaat dat wel goed?' vraag je je dan af. 'Hoe moet het verder met de spanningsopbouw?' Maar deze schrijfster weet waar ze mee bezig is. En in dit boek krijg je het op elke bladzijde benauwd.'
De Scriptor 

4 sterren op website VROUW Magazine Telegraaf
(30 november 2013)

In de proloog van Ik volg jou overkomt Pien iets angstwekkends, en je denkt vrij lang te weten wie dat gedaan heeft.  Maar dat ligt er een beetje te dik bovenop, en je snapt al snel dat er nog een wending moet komen, die dan uiteindelijk weinig verrassend meer is. Toch is het allemaal kundig uitgewerkt en vlot geschreven, zoals we van Marelle Boersma gewend zijn. Je kunt je heel goed verplaatsen in en meeleven met Pien, al krijgen we wel heel erg veel innerlijke discussie voorgeschoteld. En je blijft zitten met  de vraag: als Pien haar beste vriend René van vroeger kent, en Theo was vroeger de grootste plaaggeest van René, dan moet Pien Theo in die tijd toch ook gekend hebben?
Waardering: 4 sterren

Boekenblog met mijn neus in een boek: Paulien Vermaas

Wat een boek! Ik heb het in één dag uitgelezen.
Doordat Marelle Boersma heel beeldend kan schrijven, heb ik alles gemakkelijk voor mijn geest kunnen halen. En ik heb ook gemakkelijk kunnen meeleven met Pien. Haar angst is mijn angst geworden tijdens het lezen. Net als haar twee andere boeken, die ik heb gelezen, wordt er een thema aangesneden waar weinig over wordt gesproken of als een probleem wordt onderkend.
... ik werd behoorlijk verrast door een onverwachte wending. Daardoor besefte ik, dat stalkers verschillende gezichten hebben. Heel beangstigend!
Weer kreeg Marelle het voor elkaar om mij vast te houden. Het boek volgde mij en ik moest gewoon doorlezen.

 

LEZERSREACTIES

Bangersisters
Diane Kooistra

Ik vind het heel bijzonder dat iemand haar talenten gebruikt om mensen hun verhaal te laten doen, problemen die door de maatschappij in een hoekje gedrukt worden in mooie woorden vertaald en mij daarnaast nog steeds na al die boeken elke keer weer vol spanning in de hoek van de bank laat genieten en griezelen want het is haar weer gelukt! Dit is een bloedstollende thriller. En daar hou ik van.

 

Elly Stolk: "Ik heb net de laatste bladzijde van Ik volg je uitgelezen. Wat een geweldig spannend boek. Heb er van genoten en kijk alweer uit naar de volgende. Ik moet ook op zoek naar de boeken die nog ontbreken in mijn Marelle Boersma verzameling. "

 

The Book girl:

Omdat ik als buitenstaander niet goed begrijp waarom Pien blijft zwijgen over hetgeen er met haar gebeurt en zij ook niet naar de politie stapt om aangifte te doen, wil ik meer lezen over stalking en met name slachtoffers van stalking. Waarom zwijgen slachtoffers vaak over wat er gebeurt en doen ze geen aangifte? Hierover kwam ik het volgende tegen op internet: slachtoffers van (huiselijk) geweld, misbruik of stalking zwijgen vaak. Ze voelen zich schuldig. Ze schamen zich, zij hopen dat alles wel goed zal komen. Slachtoffers zijn vaak ook bang voor de reacties van familie en vrienden. Zij voelen zich onveilig en moeten soms zichzelf en hun kinderen beschermen. Na het lezen van enkele verhalen over stalking, begrijp ik het handelen, of juist het niet handelen van Pien, in dit verhaal beter. Marelle Boersma heeft zich voor het schrijven van deze thriller verdiept in de problematiek van stalking. Zo had zij uitvoerige gesprekken met twee slachtoffers van stalking. Het resultaat van haar research is een beklemmend en realistisch verhaal. Een fictief verhaal welke zomaar werkelijkheid kan worden, het kan immers iedereen overkomen...

Erica Vos
Hoi Marelle , heb je boek " Ik volg je" uitgelezen. Lekker spannend...........maar dan het einde!! ... Ik vind bijna altijd het slot van boeken niet zoals ik het verwacht....Bedankt dat je me uren leesplezier hebt gegeven.

4 sterren op Boekenblog Hou van boeken (West Mus)

Een heerlijke schrijfstijl heeft Marelle. Een proloog waardoor je met een schok in het verhaal wordt geworpen. Vloeiend word je daarna meegezogen in het verhaal. Levendige beschrijvingen die het allemaal erg tastbaar maken. De korte hoofdstukken maken ook dat het vlot leest. Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven waardoor de spanning sterker is. Onder een aantal uitspraken in het boek heb ik een lijntje getrokken omdat ze zo mooi zijn en ik ze niet wil vergeten. Het hele plaatje klopt. Een boek waarin ik me qua schrijfstijl thuis voel.
...
De verhaallijn vind ik heel mooi in mekaar zitten. Als lezer groei je mee in het versmachtende web waarin Pien zit. Een web dat alleen zij maar ziet en haar omgeving niet begrijpt. Constant hou ik in mijn hoofd dat dit gebaseerd is op waargebeurde feiten. Het psychologische spel dat met haar gespeeld wordt is bijna horror. Meer ga ik hierover niet vertellen omdat ik dan misschien teveel prijs geef voor degenen die het nog niet gelezen hebben. Ik vond het alleszins nog heel verrassend allemaal. Zit knap in mekaar.
Een boek dat ik in één ruk uitgelezen heb omdat het mij bleef boeien. Ik kijk al uit naar Nobody, haar volgende boek.

Antoinette van Elsen:
Heb je boek in mum van tijd uitgelezen! Meeslepend en tenen krommend spannend zoals ik helemaal in het verhaal op ging! Vaak ook zeer herkenbaar de 'struggle' van Pien en ook hoe 'toeval' soms t lot een handje 'helpt'... Ik vond het een prachtig boek, en heerlijk op 'papier' ! Op naar je volgende boek

Karin Van Velzen
Bijna uit kan niet stoppen, onvoorstelbaar dat iemand dat laat gebeuren maar het gebeurt vaker dan we voor mogelijk houden denk ik

Anke Van Meerkerk-van Tol
Adembenemend spannend

Patrice van Trigt
Ik heb t boek uit.....prachtig, kan niet anders zeggen. Ondenkbaar, ziek, misselijkmakend.....een aanrader dus !

Sylvia Kuipers (vijf sterren)
Het prachtige boek (Ik Volg Je) van Marelle Boersma uit gelezen. Ik kon er niet mee stoppen. Woow weer een heel goed en spannend verhaal, zoals we eigenlijk gewend zijn van Marelle Boersma.Top. Nu maar eens Lekker mijn bed op gaan zoeken.

Alda de Bruijn (vijf sterren)
Ik ben fan van de boeken van Marelle Boersma en had me opgegeven als proeflezer. Ik voelde me vereerd dat ik 'Ik volg je' mocht proeflezen.
Ik vind het een ontzettend goed boek: realistisch, mooi opgebouwd en spannend. De hoofdpersoon raakt ongewild steeds verder "in het web", echt beklemmend. Het leest lekker vlot en ik kan het iedereen aanbevelen. (net als haar andere boeken)

14 Responses to "Ik volg je – Marelle Boersma"

 • Sonja T
  December 22, 2013 - 1:08 pm Reply

  Persoonlijk vond ik dit boek wat tegenvallen. Misschien omdat ik er al teveel over gehoord had en mijn verwachting daardoor wat te hoog was?
  Hoe de relatie ontstond tussen Pien en haar stalker, collega Theo. Hoe naief ze hierop reageert. Dat ze niet direct haar beste vriend in vertrouwen neemt, hoewel deze daarvoor open stond.
  Ik besloot door te gaan lezen en werd niet teleurgesteld. De spanning begon toch wel op te lopen. Hoe Pien steeds meer knokt om op te komen voor haar dochtertje Eva. De angst die meespeelt en hoe de oerdrang haar dwingt om door te zetten voor Eva.
  En dan hoe je plots ook bemerkt dat beste vrienden toch heel anders kunnen zijn dan verwacht.
  Het eind vond ik dan toch weer wat meer voorspelbaar.
  Het onderwerp van dit boek vind ik goed gekozen omdat dit veel vaker voorkomt dan dat menigeen denkt.

  • Marelle
   February 10, 2014 - 9:02 am Reply

   Dank voor je eerlijke reactie. Inderdaad komt stalking veel meer voor dan iedereen denkt, slachtoffers schamen zich om ermee naar buiten te komen… Onterecht, maar misschien nu wel begrijpelijk.

 • Wendy Wenning
  February 3, 2014 - 9:50 pm Reply

  ‘Ik volg je’ vertelt het verhaal van Pien, een alleenstaande moeder, sinds kort weer wonend in Esvelderveen, een dorp op de Veluwe. Een dorp waar een alleenstaande moeder niet zo snel geaccepteerd wordt, en Pien moet ook heel veel moeite doen om op te boksen tegen te vooroordelen die de mensen in dit dorp hebben.
  Als ze gestalkt wordt, is er niemand die haar gelooft, zelfs haar eigen moeder niet.
  Een indrukwekkend verhaal, wat moeilijk is voor te stellen voor iemand die dit nog nooit heeft meegemaakt.

  In de boeken van Marelle worden actuele thema’s beschreven, zoals illegaal moederschap en mantelzorg. Regelmatig zijn de boeken gebaseerd op waargebeurde verhalen.
  Tijdens het schrijven van ‘Ik volg je’, heeft de schrijfster contact gehad met twee vrouwen die gestalkt zijn.
  Tevens heeft ze haar lezers mee laten denken en beslissen over bijvoorbeeld locaties en namen.

  De cover van het boek is goed uitgekozen, heeft een goede uitstraling en maakt nieuwsgierig naar dit boek.
  Het verhaal wordt grotendeels door Pien, de hoofdpersoon, in de ik-vorm verteld.
  Verhalen verteld in de ik-vorm zijn niet mijn favoriet, maar past goed bij dit boek.
  Juist doordat het in de ik-vorm verteld wordt, kan je jezelf volledig inleven in de hoofdpersoon,
  wat een zeer beklemmende sfeer schept. Al vanaf de spannende proloog wordt je meegezogen in het verhaal.
  Een prettige schrijfstijl, mede door de opbouw in korte hoofdstukken. Wel worden een aantal passages iets te uitgebreid beschreven, wat deze gedeeltes langdradig maakt.
  Ondanks de soms wat langdradige gedeeltes in het verhaal, heeft de schrijfster hier wederom naar aanleiding van een actueel thema, een zeer goed verhaal neergezet.

  ‘Indrukwekkend en niet te voor te stellen’

  • Marelle
   February 10, 2014 - 9:03 am Reply

   Een mooi beschreven reactie, Wendy! Zo zie je hoe groot vooroordelen kunnen zijn. En welke consequenties dat kan hebben. Marelle

 • Nel
  February 8, 2014 - 10:40 am Reply

  Ik heb genoten van dit boek. Spannend tot de laatste blz. Ik was soms zo boos op Simon en dan weer op Renee en ook wel op Pien. Het boek maakt heel veel emoties in je los en je wilt niet stoppen en soms ook wel maar je gaat toch weer door met lezen omdat je heel nieuwgierig bent hoe het afloopt.Ik hoed ook niet zo van de ik vorm, maar was toch niet storend.
  Een aanrader voor de thrillerfan

  • Marelle
   February 10, 2014 - 9:00 am Reply

   Dank je wel, Nel! Gelukkig maar dat je nieuwsgierig genoeg was 😉

 • carry-ann
  February 10, 2014 - 8:47 am Reply

  ik vond het een heel goed boek heel herkebaar en zelf ook mee gemaakt

  • Marelle
   February 10, 2014 - 8:59 am Reply

   Dank voor je reactie. Het lijkt me dan erg heftig om te lezen voor je… Voor mij prettig om te horen dat het herkenbaar is! Marelle

 • Aty Janzen
  March 30, 2014 - 6:22 pm Reply

  Marelle Boersma weet in ‘Ik volg je’ zo onder woorden te brengen wat stalken met een slachtoffer doet, dat het verhaal onder je huid kruipt en je het boek echt zo snel mogelijk MOET uitlezen. Gestalkt worden: een regelrechte ramp. Klasse Marelle.

 • Diny Minkjan
  May 13, 2014 - 4:35 pm Reply

  Dit moet je echt lezen !

  Wat een ongelooflijk heftig boek is dit. Heb er geen woorden voor. Dat er zulke mensen bestaan. Te triest voor woorden. Hier moet een eind aan komen.

  Marelle Boersma wat heb je dit ongelooflijk mooi verwoord. En te bedenken dat het echt gebeurd. Vresselijk !!

 • Amber
  January 19, 2016 - 6:17 pm Reply

  Ik vond het boek heel erg goed alleen ik zit met het epiloog gedeelte. Komt er een nieuw boek? Is er een vervolg? Of moet je hierbij weten wie het is en daarmee door leven?

  • Marelle
   January 20, 2016 - 10:12 am Reply

   Dank voor je reactie, Amber! Er komt geen vervolg op dit boek. De epiloog geeft exact weer hoe het er (helaas) vaak aan toegaat in het echte leven. Maar mocht je meer uitleg willen, dan kun je me altijd mailen. Ik zal de afloop natuurlijk niet hier uitleggen (spoiler)

 • José
  July 19, 2017 - 9:24 am Reply

  Vanaf pagina 1 kon ik niet meer stoppen met lezen ! Alle emoties komen aan bod.
  Erg heftig !
  Ik had nog niet eerder een boek van u gelezen, maar vanaf nu heeft u er een fan bij !
  Ga zo door !!

Leave a Reply